Kaedah penulisan sumber rujukan (Reference)

Post kali ini akan membincangkan kaedah penulisan sumber mengikut format American Psychological Association (APA) edisi ke 6.

Ada banyak cara untuk dapatkan reference tapi saya akan tunjukkan cuma dua teknik sahaja yang biasa saya gunakan untuk sebarang kerja-kerja penulisan. 
 1. Mendeley

  Pertama set style yang akan digunakan oleh Mendeley seperti gambar dibawah:


  Katakan saya ingin tulis reference bagi artikel yang ditulis oleh Ling, Chan Yew bertajuk "Consumers’ purchase intention of green products: an investigation of the drivers and moderating variable". Caranya:

  Right klik pada artikel > Copy > Formatted Citation


  dan paste dimana tempat yang anda inginkan. Hasilnya:

  Ling, C. Y. (2013). Consumers’ purchase intention of green products: an investigation of the drivers and moderating variable. Elixir Marketing Mgmt. 5, 57(A), 14503–14509. Retrieved from http://www.elixirpublishers.com/articles/1367043926_57A (2013) 14503-14509.pdf


 2. Cara kedua adalah dengan menggunakan RefME. Pastikan terlebih dahulu style yang dipilih adalah APA style 6th Edition. Klik pada "Creare Reference"


  Masukkan nama artikel yang ingin dicari. Artikel yang ingin dicari menggunakan kaedah ini adalah dari Cambra-Fierro, Berbel-Pineda, Ruiz-Benítez, & Vázquez-Carrasco, 2013 bertajuk "Analysis of the moderating role of the gender variable in service recovery processes"

  Apa yang perlu dilakukan, pilih mana-mana pilihan yang sesuai, dan masukkan nama artikel yang ingin dicari.


  Sila pastikan semua maklumat adalah betul, NEXT  Pilih "export" and Copy and Paste. Hasilnya

  Cambra-Fierro, J., Berbel-Pineda, J. M., Ruiz-Benítez, R., & Vázquez-Carrasco, R. (2013). Analysis of the moderating role of the gender variable in service recovery processes. Journal of Retailing and Consumer Services, 20(4), 408–418. doi:10.1016/j.jretconser.2012.11.008

Selamat mencuba.
Comments

Popular posts from this blog

Pengelasan Ijazah Sarjana Muda

MyNutriBesen

Cuba jaya tanam strawberry kaedah hidropot