Skip to main content

Kaedah penulisan sumber rujukan (Reference)

Post kali ini akan membincangkan kaedah penulisan sumber mengikut format American Psychological Association (APA) edisi ke 6.

Ada banyak cara untuk dapatkan reference tapi saya akan tunjukkan cuma dua teknik sahaja yang biasa saya gunakan untuk sebarang kerja-kerja penulisan. 
 1. Mendeley

  Pertama set style yang akan digunakan oleh Mendeley seperti gambar dibawah:


  Katakan saya ingin tulis reference bagi artikel yang ditulis oleh Ling, Chan Yew bertajuk "Consumers’ purchase intention of green products: an investigation of the drivers and moderating variable". Caranya:

  Right klik pada artikel > Copy > Formatted Citation


  dan paste dimana tempat yang anda inginkan. Hasilnya:

  Ling, C. Y. (2013). Consumers’ purchase intention of green products: an investigation of the drivers and moderating variable. Elixir Marketing Mgmt. 5, 57(A), 14503–14509. Retrieved from http://www.elixirpublishers.com/articles/1367043926_57A (2013) 14503-14509.pdf


 2. Cara kedua adalah dengan menggunakan RefME. Pastikan terlebih dahulu style yang dipilih adalah APA style 6th Edition. Klik pada "Creare Reference"


  Masukkan nama artikel yang ingin dicari. Artikel yang ingin dicari menggunakan kaedah ini adalah dari Cambra-Fierro, Berbel-Pineda, Ruiz-Benítez, & Vázquez-Carrasco, 2013 bertajuk "Analysis of the moderating role of the gender variable in service recovery processes"

  Apa yang perlu dilakukan, pilih mana-mana pilihan yang sesuai, dan masukkan nama artikel yang ingin dicari.


  Sila pastikan semua maklumat adalah betul, NEXT  Pilih "export" and Copy and Paste. Hasilnya

  Cambra-Fierro, J., Berbel-Pineda, J. M., Ruiz-Benítez, R., & Vázquez-Carrasco, R. (2013). Analysis of the moderating role of the gender variable in service recovery processes. Journal of Retailing and Consumer Services, 20(4), 408–418. doi:10.1016/j.jretconser.2012.11.008

Selamat mencuba.
Comments

Popular posts from this blog

Pengelasan Ijazah Sarjana Muda

Ramai diantara pelajar tidak tahu tentang kelas-kelas bagi program ijazah sarjana muda yang sedang pelajar ikuti. Hal ini perlu diketahui kerana setiap kelas mempunyai implikasi tertentu.
Ijazah Sarjana Muda terbahagi kepada 4 kelas: Kelas Pertama (CGPA 3.50 - 4.00)Kelas Kedua Atas (CGPA 3.00 - 3.49)Kelas Kedua Bawah (CGPA 2.20 - 2.99)Kelas Ketiga (CGPA 2.00 - 2.19)
Kebaikan/Keburukan setiap kelas:
Kelas Pertama:Mudah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Master dan PhDAntara syarat khas untuk biasiswa PhD ke luar negaraMenjadi perhatian syarikat-syarikat (tetapi tidak semua) untuk diterima bekerja.Tidak perlu bayar PTPTN (pinjaman bertukar kepada biasiswa)
Kelas Kedua AtasAntara syarat minima untuk biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTMSyarat wajib untuk memohon meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana (Master)Ada sesetengah syarikat-syarikat besar menetapkan syarat ini untuk dibenarkan buat latihan praktik.

Kelas Kedua Bawah dan Kelas Ketiga Anda boleh berjaya dalam…

Borang Maklumat Pelajar

Assalamualaikum, kepada para pelajar, anda dikehendaki untuk mengisi Borang Maklumat Pelajar yang telah disediakan.


Terima kasih atas kerjasama yang diberikan.

Assignment 3 QMT181/216

Assalamualaikum.

Sila buat soalan dibawah dan bawa ke kelas pada minggu hadapan untuk perbincangan.

1) April 2010 - Q2
2) October 2010 - Q2
3) October 2008 - Q2

Di akhir perbincangan, soalan2 ini hendaklah dihantar untuk markah assignment. Sekiranya saya dapati ada dikalangan pelajar yg meniru hasil kerja pelajar lain, saya tidak teragak2 untuk mengecualikan pelajar itu daripada menghadiri quiz & test pada masa hadapan.

Sekian.