Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

QMT425 : Simulation

Salam,

Saya dapati kebanyakan students risau tentang soalan simulation (15markah) & saya juga risau sekiranya u all semua not perform well because of this question. Therefore, i would like to have discussion class (extra class - not compulsory) for those who want to excel.

Thanks.

QMT425 : Carry mark

Salam

Alhamdulillah proses pengiraan carry mark bagi kod QMT425 telah selesai. Para pelajar QMT425 boleh melihat carry mark anda di QMT425 > Assessment.

Dilampirkan juga kaedah pengiraan carry mark di ruangan yang sama.

InsyaAllah saya sedang berusaha meng'upload' skema jawapan untuk semua test & quiz...saya harap pelajar-pelajar yg saya sayangi dapat bersabar.

Semoga berjaya pada semua....saya doakan anda semua dapat gred A dalam paper ini.

Sekian.

Makluman : QMT425

Salam,

kepada para pelajar yang belum lagi mengambil kertas jawapan test 1, sila ambil segera daripada saya. Sekiranya tidak diambil sehingga result keluar saya akan kitar semula kertas-kertas ini...

untuk test 2 akan dapat sedikit masa lagi.

Sekian.

Penilaian Kendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Pada ruangan kali ini, tiada makluman untuk nota, quiz dsb...tujuan post kali ini adalah untuk mendapatkan maklum balas dalam bentuk cadangan & pandangan daripada para pelajar yg saya sayangi, supaya di masa-masa akan datang, saya dapat meningkat mutu pengajaran saya...

saya sedar masih lagi terdapat kelemahan yang ada pada diri saya, yang mana saya tidak sedar, akan tetapi disedari kelemahan itu oleh para pelajar saya...

maka oleh itu saya membuka ruang kepada para pelajar saya untuk memberikan cadangan & pandangan dari segi:

1) Cara pengajaran
2) Interaksi bersama pelajar
3) Personaliti
4) silibus
5) lain-lain perkara

untuk memastikan respon yang diberikan adalah genuine, saya menyarankan agar tidak meletakkan nama atau apa sahaja yg membolehkan saya mengenali siapakah penyampainya....cukuplah hanya memilih "Guest" or "Anynomous"

jangan risau...sebarang cadangan or pandangan saya terima dengan hati yang terbuka...insyaAllah.…

Nota: QMT437

Salam,

kepada para pelajar saya yg mengambil kod QMT437, sila download nota chapter 9: Probability di ruangan QMT425 > Nota

sekiranya sudah ada, tidak perlu download lagi

sekian

QMT425 & QMT437

Salam,
Skema jawapan quiz sudah boleh do download, sila ke ruangan QMT425>Assessment
sebarang pembetulan markah boleh dibuat dgn datang berjumpa saya selewat2nya 30 Nov 2011 (Rabu)
Sekian.

Makluman : QMT533 - Quiz 2 , Assignment (SPSS) & Presentation Proposal

Makluman : QMT533 - Quiz 2 , Assignment (SPSS) & Presentation Proposal

Disebabkan ada segilintir pelajar yang tidak dapat mendownload fail yang diberikan atas sebab tiada kemudahan internet...dengan ini saya melanjutkan tarikh submit untuk Quiz 2 dan juga assignment (SPSS)..

1) Assignment (SPSS) - sila hantar pada / sebelum 25 Nov. 2011 (Jumaat) before
4pm
- sila hantar dalam bentuk hard copy
- tempoh : 22 - 25 Nov 2011 ( 3hari )

2) Quiz 2 (SPSS) - sila hantar pada / sebelum 30 Nov. 2011 (Rabu) before
6.30 pm
- sila hantar dalam bentuk hard copy
- tempoh : 24 - 30 Nov 2011 (6 hari)

para pelajar yang menghantar lewat dari tarikh dan masa yang telah ditetapkan, assignment dah Quiz tidak akan diterima.

3) Presentation Proposal - hanya dibenarkan menggunakan tidak lebih daripada 10
slide
- masa presentation adalah selama 15 minit bagi setiap
kumpulan

saya berharap maklumat ini dapat disampaikan kepada semua para pelajar, dan tolong maklumkan kepada kawan2 yang lain.

sekian..

Makluman : Kelas Ganti

Ahad (26 Nov 2011)
8.30 pm - 10.30 pm - QMT533

Isnin (27 Nov 2011)
10.00 am - 1.00 pm - QMT425 (Group C & D) - Bilik A119 2.3o pm - 5.30 pm - QMT437 - Bilik A119 8.30pm - 10.30 pm - QMT425 (Group A & B) - Bilik A119

Makluman : Para pelajar CS228

Mohon beritahu semua pelajar CS228 untuk hadir seminar tersebut di atas, pada butiran berikut:

Tarikh: 27/11/2011

Masa: 8:30 am - 1:30 tgh

Tempat: Dewan Semarak

Kehadiran diwajibkan. Kedatangan akan di ambil.

Seminar ini amat elok untuk pelajar-pelajar kita--mudah-mudahan akan memberi sedikit kesedaran.

Kepada pelajar-pelajar yang tidak dapat hadir, mohon hantar surat tunjuk sebab by tomorrow kepada Ketua Kursus.

Sekian terima kasih.

Makluman: QMT533, QMT425, QMT437

Salam,
Minta maklumankan kepada semua para pelajar saya yg mengambil kod kursus QMT533, QMT425, QMT437...
if i'm not mistaken...pada 27hb (Ahad) adalah cuti Awal Muharam & insyaAllah hari Isnin pun cuti...
maka dengan insyaAllah saya akan mengadakan kelas ganti pada 27 & 28 Nov 2011...
sila maklumkan pada kawan2 yg lain.....

Makluman: QMT533

Salam,
Hard copy proposal hendaklah dihantar pada 21 Nov. (Isnin - before 11 am)
Isi kandungan proposal:
Chapter 1 Introduction - menjelaskan topic/project dalam skop umumProblem statement - menjelaskan topic/tajuk project dalam skop yang lebih specificObjectiveSignificance of the study - apa kesan/kebaikan daripada project yang ingin dilakukanChapter 2 Literature reviewChapter 3 Methodology - menerangkan tentang teknik2 statistik yang anda gunakan.
Sekian...

Makluman

Salam,
makluman untuk semua pelajar2 saya...
kuliah pada 14-18 Nov ditangguhkan kerana saya berkursus di UiTM P.Pinang...sila maklumkan kepada rakan2 yang lain.
Sekian.

Makluman: QMT425 & QMT437

Salam,
Disebabkan saya tidak dapat menghadiri ke kuliah dari 14-18 Nov 2011, saya telah uploadkan Quiz 2 di ruangan blog saya ini..
QUIZ 2
Sila hantar pada 21 Nov 2011 (Isnin - before 12)
sekiranya saya dapati ada dikalangan anda yang meniru hasil kerja pelajar lain, saya tidak teragak2 untuk mengambil tindakan sewajarnya.
Sekian

Makluman: QMT425 & QMT437

Salam,

Nota untuk Linear Programming - Simplex Method boleh dowload under section QMT425 > Nota

Sekian.

p.s: 1) sila baca terlebih dahulu sebelum kuliah
2) saya tak benarkan pelajar yg tidak bawa nota ini masuk ke kelas.

Makluman: QMT425 & QMT437

Salam,

untuk kelas akan datang saya memerlukan anda untuk photostat:

ms 97 (Decision Making Under Risk)
ms 101 - 106 (Decision Tree)
Kelas QMT425 pada 28 sept 2011 (9pg - 11pg) bertukar tempat kuliah di BK03 berpindah ke LT5

Sekian.

Coret-coret sebelum tido

Assalamualaikum...selamat hari raya kepada semua yang mengenali diri ini....maaf sekiranya ada terkasar bahasa atau perlakuan yang mungkin menyinggung hati kalian...mohon kemaafan...

Tarikh: 8 September 2011
Masa: 01:08 pagi

sepatutnya time mcm nie ak dah tido, but ak teringin nak tulis n berkongsi satu cerita pada petang tadi...

ak ke kedai gunting rambut kat C-Mart Arau, nak gunting rambut ak yang dah panjang ala2 afro AlyCats...rimas rambut panjang2...terjumpa la 4 orang budak, pun nak gunting rambut, ak ingat nie mesti budak ijazah baru register masuk UiTM semalam...

ada sesuatu yang ak x berapa nak berkenan dengan salah seorang budak tue, dengan penampilan yang bergaya, posing depan cermin amik gmbr guna camera hp, buat aksi mulut ternganga, pipi kembong dsb. sampai ak naik meluat...

berdasarkan pengalaman ak, 7 tahun jadi student, pengalaman mengajar 1 tahun di SK & SMK, dan hampir 2 tahun di UiTM...ak berpendapat, pelajar yg sebegini tak boleh pergi jauh dalam dalam akademik...se…

Intersesi QMT533 : Carry Mark

Salam,

Para Pelajar Intersesi QMT533 boleh melihat carry mark di link yang saya berikan di bawah:



Carry Mark

Selamat Menjawab Peperiksaan dan buat yang terbaik tuk Ibu & Ayah anda...

Makluman : Intersesi QMT533

Salam,

Untuk makluman berlaku lagi penukaran time table...sepatutnya kelas pada esok (Selasa) pada pukul 8 pagi tetapi telah ditukarkan kepada tengah hari ... saya akan maklumkan kepada para pelajar seawal pagi esok...

Sekian.

Carry Mark QMT181/216

Salam,

Mohon maaf kerana tidak dapat keluarkan carry mark untuk qmt181/216 diatas sebab2 yg tidak dapat dielakkan. Jangan risau dengan carry mark anda, cuba buat yang terbaik untuk final pagi esok. Buat la sebaik mungkin agar mak dan ayah kita berbangga atas kejayaan kita.

Good luck dan selamat berjaya kepada semua pelajar2 saya.

p.s. jgn lupa baca doa sebelom masuk exam...

QMT200: Carry Mark (update)

Salam,

Para pelajar QMT200 boleh lihat carry mark masing sepertimana link di bawah:

CSD4Cf

CSD4Df

Carry mark ini hanya merangkumi 30% (Test 1 & Test 2). Test 2 boleh ambil di bilik saya. Pesanan saya sila buat past year paper sebanyak mungkin.



Good Luck.

Test 2 QMT200/400

Salam,

Makluman Test 2 QMT200/400 akan diadakan seperti makluman di bawah:

Tempat : LT 1
Tarikh : 17 April 2011 (Ahad)
Masa : 10 am -12 pm
Group :

1) CSD4Cf
2) CSD4Df
3) CSD4Aq



Tempat : LT2
Tarikh : 17 April 2011 (Ahad)
Masa : 10 am -12 pm
Group :

1) CSD4Bq
2) CSD1At
3) CSD1Af
4) Pelajar Dr. Mahmod.

Presentation QMT533

Salam,

Kepada pelajar2 QMT533 sila berikan nama ketua kumpulan masing2 untuk pemilihan presentation proposal QMT533.

Sila berikan nama di blog saya ini. Sekian. Terima Kasih.

Salam.

Borang Pra-MDAB

Borang Pra-MDAB boleh klik pada link dibawah

Borang Pra-MDAB

Dah siap tolong pos secepat mungkin dengan menggunakan pos laju. Untuk pengesahan sijil saya boleh tolong sahkan. Lampirkan kesemua dokumen yang diperlukan dengan lengkap.

Tarikh Tutup : 31 Mac 2011 or paling lewat pun 1 April 2011 (Jumaat)

Borang yang telah siap diisi boleh pos kepada saya:

Azlan B. Abdul Aziz
Fakulti Sains Komputer & Matematik,
Universiti Teknologi MARA (UiTM) Perlis,
02600 Arau, Perlis.

QUIZ QMT181/216

Salam.

Disini ingin saya maklumkan quiz yg telah dirancang untuk dibuat pada hari sabtu 26Mac2011 terpaksa ditangguhkan kepada masa yang akan dimaklumkan kemudian. Minta maaf kepada pelajar2 yg saya sayangi kerana saya terpaksa menghadiri meeting pada esok hari.

Sekian.

Assignment 3 QMT181/216

Assalamualaikum.

Sila buat soalan dibawah dan bawa ke kelas pada minggu hadapan untuk perbincangan.

1) April 2010 - Q2
2) October 2010 - Q2
3) October 2008 - Q2

Di akhir perbincangan, soalan2 ini hendaklah dihantar untuk markah assignment. Sekiranya saya dapati ada dikalangan pelajar yg meniru hasil kerja pelajar lain, saya tidak teragak2 untuk mengecualikan pelajar itu daripada menghadiri quiz & test pada masa hadapan.

Sekian.

QUIZ 1 - QMT181/216

Assalamualaikum...

Quiz 1 untuk kod QMT181/216 seperti dibawah....

Tarikh : 20 Feb 2011 (Ahad)
Tempat : C101 or C102 or C102 (depends pada kekosongan kelas)

Group : ACD2Az , ACD2Bz
Masa : 9.00 - 10.00 pagi

Group : BMD3Ab
Masa : 10.00 - 11.00 pagi

Sila bawa kertas graf dan kertas untuk menjawab soalan.

Sekian.

Makluman: Penilaian QMT181/216

A: Penilaian QMT181/216.

1) 6 kuiz - 5% ( tarikh akan dimaklumkan kemudian)
Q1: Bab 1 - 3
Q2: Bab 4 - 5
Q3: Bab 6
Q4: Bab 7
Q5: Bab 8
Q6: Bab 9

2) 2 Ujian - 30%

Ujian 1(15%):
Coverage: Bab 1 - 5
Tarikh : 26 Februari 2011

Ujian 2 (15%)
Coverage: Bab 6 - 8
Tarikh: 26 March 2011



3) Projek (5%)

Cadangan: Develop Questionnaire (Qualitative variable dan Quantitative) , Edaran kpd respondents, analisis sehingga Bab 5 sahaja, hantar laporan ringkas pada pensyarah terlibat pada 1 April 2011.

QMT533 - Simple Linear Regression (SLR)

Salam,

Mohon kerjasama student QMT533 untuk download nota tambahan for chapter 3...link telah disediakan di ruangan QMT533 disebalah kanan blog saya...

Tiga (3) file telah di upload:

Nota tambahan - Simple Linear RegressionCorrelation & Simple Linear Regresion (Calculator Approach)Correlation & Simple Linear Regresion (Power Point slide)
Sekian.