Skip to main content

Coret-coret sebelum tido

Assalamualaikum...selamat hari raya kepada semua yang mengenali diri ini....maaf sekiranya ada terkasar bahasa atau perlakuan yang mungkin menyinggung hati kalian...mohon kemaafan...

Tarikh: 8 September 2011
Masa: 01:08 pagi

sepatutnya time mcm nie ak dah tido, but ak teringin nak tulis n berkongsi satu cerita pada petang tadi...

ak ke kedai gunting rambut kat C-Mart Arau, nak gunting rambut ak yang dah panjang ala2 afro AlyCats...rimas rambut panjang2...terjumpa la 4 orang budak, pun nak gunting rambut, ak ingat nie mesti budak ijazah baru register masuk UiTM semalam...

ada sesuatu yang ak x berapa nak berkenan dengan salah seorang budak tue, dengan penampilan yang bergaya, posing depan cermin amik gmbr guna camera hp, buat aksi mulut ternganga, pipi kembong dsb. sampai ak naik meluat...

berdasarkan pengalaman ak, 7 tahun jadi student, pengalaman mengajar 1 tahun di SK & SMK, dan hampir 2 tahun di UiTM...ak berpendapat, pelajar yg sebegini tak boleh pergi jauh dalam dalam akademik...sebab berdasarkan pemerhatian, jenis pelajar ini dtg ke UiTM hanya untuk bergaya, berlagak mewah dengan memiliki handphone yang canggih dan berperangai kurang sopan....

bukannya marah atau benci, tetapi kesian kepada mak & ayah mereka yang berSUSAH PAYAH hantar ke UiTM semata2 ingin melihat anaknya berjaya dalam pelajaran dan satu hari nanti mampu mengubah nasib keluarga yang susah dan miskin...

Kesimpulan:

daripada pengalaman & pemerhatian, ak berpendapat (ini hanyalah teori sahaja, without any scientific research...i'Allah coming soon):

Para pelajar yang:
  1. suka menghabiskan masa dengan bergaya
  2. membazirkan duit pinjaman PTPTN dengan membeli barangan yang bukan keperluan
  3. merokok
  4. melepak tak tentu arah
tidak mampu untuk berjaya dalam pelajaran, hanya sekadar hendakkan sijil diploma or ijazah dengan cgpa yang cukup2 makan...

Comments

  1. sir doakan sy berjaya ea... sy xnk jd org yg xkenang budi.. doakan sy ea... ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengelasan Ijazah Sarjana Muda

Ramai diantara pelajar tidak tahu tentang kelas-kelas bagi program ijazah sarjana muda yang sedang pelajar ikuti. Hal ini perlu diketahui kerana setiap kelas mempunyai implikasi tertentu.
Ijazah Sarjana Muda terbahagi kepada 4 kelas: Kelas Pertama (CGPA 3.50 - 4.00)Kelas Kedua Atas (CGPA 3.00 - 3.49)Kelas Kedua Bawah (CGPA 2.20 - 2.99)Kelas Ketiga (CGPA 2.00 - 2.19)
Kebaikan/Keburukan setiap kelas:
Kelas Pertama:Mudah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Master dan PhDAntara syarat khas untuk biasiswa PhD ke luar negaraMenjadi perhatian syarikat-syarikat (tetapi tidak semua) untuk diterima bekerja.Tidak perlu bayar PTPTN (pinjaman bertukar kepada biasiswa)
Kelas Kedua AtasAntara syarat minima untuk biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTMSyarat wajib untuk memohon meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana (Master)Ada sesetengah syarikat-syarikat besar menetapkan syarat ini untuk dibenarkan buat latihan praktik.

Kelas Kedua Bawah dan Kelas Ketiga Anda boleh berjaya dalam…

MyNutriBesen

Assalamualaikum, saya terangkan sedikit berkenaan kaedah MyNutriBesen
1) Motivasi
Saya mula berjinak dengan sistem hidropot pada tahun 2015 dengan menggunakan bekas tin susu anak yang tidak digunakan, 
dan seterusnya kepada pot. 

Namun, setelah menggunakan pot, saya mendapati nutripot ada kelemahan yang boleh ditambahbaik. Antara kelemahannya: Hasil tanaman yang sedikitPerlu mengisi semula air baja dalam tempoh masa yang singkat (sekiranya outstation 1-2 minggu atau musim cuti perayaan)Mengguna ruang yang banyak.
Dari situ, saya mengubahsuai kaedah nutripot yang sedia ada dengan mengantikan pasu kepada besen, maka terhasil lah MyNutriBesen.
2) Peralatan
Untuk menghasilkan MyNutriBesen, memerlukan: Tong cat (18 liter) - dapat percumaBesen - RM10Tali mopPVC connector - RM2Jumlah: RM12
3) Cara-cara menghasilkan MyNutriBesen
Step 1) Bersihkan tong dan penutup cat
Step 2) Tebuk penutup cat pada bahagian tengah dengan menggunakan drill. Hole saw yang digunakan adalah bersaiz 19-22inci
Step 3) Tebuk bese…

Learn Excel 1: Aktifkan Equation Editor

Assalamualaikum, kepada pelajar yang tidak dapat aktifkan icon Equation pada Microsoft Office, boleh layari laman web berikut:

Link : http://www.technipages.com/word-enable-equation-editor